A templomi énekvetítést segítő program bemutatása videókban

 
Ugrás a videókhoz Szeretnénk még egyszerűbbé tenni a program használatának elsajátítását, ezért rövid oktatóvideókban mutatjuk be az egyes programfunkciókat, azok használatát és egyszerűségét.
 

 

    
whiteline.jpg
diapro_contact.jpg
 
A saját fejlesztésű DIAPRO névre keresztelt szoftverünk segítségével egyszerűen és könnyen vetítheti ki az énekszöveget. (A Programot természetesen a rendszertől függetlenül is rendelkezésre bocsátjuk.) A szoftver fejlesztésekor az egyszerűség, az átláthatóság és a gyorsaság igényeit helyeztük előtérbe. A koncepció kialakításánál megvizsgáltuk az eddigi összes számítógéppel vezérelt vetítési rendszert és kikértük felhasználóik véleményét. Ez alapján egy könnyen, gyorsan és egyszerűen kezelhető program kidolgozására törekedtünk. Ennek eredményeképpen született meg az a látásmód, melyen keresztül új értelmezést nyert az énekvetítés!

Megbontott képernyők

Mivel a programot a mindennapi használatban leginkább kántorok kezelik, így a fejlesztés elejétől kezdve bevontuk őket a kialakításba. Fontosnak éreztük, hogy a program megalkotásakor a kántorok minden korosztálya számára átlátható és könnyen kezelhető felület szülessen.Így készült el a Dual Display Koncepción (DD Concept) alapuló rendszervezérlő szoftver: megbontottuk a képernyőket! A hívek számára vetített képet teljesen függetlenítettük a felhasználó felé megjelenített vezérlési felülettől. Ez a megoldás teszi a Diapro rendszereket egyedivé, korszakalkotóvá:

megbontott_kepernyok.jpg


Ének alapú vetítési lista

Szemben más vetítőrendszerekkel, óriási újdonságnak számít, hogy nem egy számítógép alapú diavetítő programot fejlesztettünk, hanem egy teljesen új koncepciót alakítottunk ki. A Powerpoint és más programok diakockákban gondolkodnak. Ezzel szemben teljesen újdonságnak számít, hogy a kezelő nyugodtan godolkodhat énekekben és versszakokban! A vetítési listához (énekrendhez) éneket adhatunk hozzá, s elég csak a hozzáadott ének számunkra szükséges versszakait kijelölni vetítésre. Az esetleg nem megjelölt versszakok később egy kattintással azonnal vetíthetők.

enek_alapu_lista.jpg

A 3 lépéses "K" vetítési modell

Az átlátható kezelőfelületnek köszönhetően egyszerűen, 3 gyors lépésben vetíthetünk ki egy kiválasztott éneket:

1. Kiválasztom a vetíteni kívánt éneket
2. Kijelölöm a vetíteni kívánt versszakokat
3. Kivetítem a híveknek

3lepesesKVetitesiModell.gif

Központi mappafrissítés

A programban az énekek mappákban kapnak helyet. Kétféle mappatípus létezik:
- központi mappa: a programmal együtt rendelkezésre álló énekek kapnak itt helyet
- felhasználói mappa: a felhasználó által létrehozott mappákban lehetőség van később bevitt énekek tárolására
A központi mappákban szerplő énekeket folyamtosan frissítjük:
- a meglévő énekeket javítjuk, karbantartjuk
- új énektárakat, énekeskönyveket viszünk fel

A legújabb mappákat folyamatosan megküldjük a programot használóknak, így ők mindig a legfrissebb javított énektárral dolgozhatnak.

Központilag eléhető mappák, énekeskönyvek:

központi mappa ikon Szent vagy, Uram!
központi mappa ikon Hozsanna
központi mappa ikon Éneklő Egyház - Verses népénekek
központi mappa ikon Éneklő Egyház - A liturgikus szolgálat énekei
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - A év
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - B év
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - C év
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - Hétköznapok I. év
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - Hétköznapok II. év
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - Ünnepi idők hétköznapjai
központi mappa ikon Zsoltárválaszok - Szentek ünnepei, egyéb

Református énekeskönyv:

központi mappa ikon Református - Zsoltárok
központi mappa ikon Református - Dicséretek!
központi mappa ikon Református - Énekek bibliaórákra, stb.

Ifjúsági énekeskönyvek:

központi mappa ikon Sárgakönyv
központi mappa ikon Zöldkönyv
központi mappa ikon Kékkönyv (Kibővített kiadás) ÚJ!



Egyedi igények

Az ún. Plug-in-ek használatával a programból egyedi igény esetén speciális funkciókat is képes vezérelni. Ilyen plédául a projektorok távvezérlése, vásznak és vizuáltechnikai rendszerek távirányítása.
A vezérlési megoldás esetenként eltér, s egyedileg kerül megtervezésre, kivitelezésre.

Testreszabhatóság

folderStatus.gif Annak érdekében, hogy a program valódi segítőtársa legyen felhasználójának, speciális opciók szerint testreszabhatja működésének bizonyos paramétereit.
Remek példa a központi mappák elrejtése funkció (jobbra):
azon mappát, amelyiket nem szeretné használni, egy kattintással el lehet rejteni. (Természetesen egy korábban elrejtett mappa bármikor újra láthatóvá tehető.)

Keresés

A egyik leghasznosabb funkció. A keresőmezőbe írt szöveg szerint automatikusan a keresési kifejezésnek megfelelő mappák és énekek jelennek meg a "böngésző" ablakban. A Diapro Search Engine (DSE) rendkívül gyors keresési algoritmusának köszönhetően pillanatok alatt kiadja a keresési kritériumnak megfelelő énekeket.

Képek vetítése

Természetesen igény szerint nemcsak szövegek, hanem a felhasználó által kijelölt képek vetítésére is lehetőséget nyújt a beépített "Képek" mappa. A kiválasztott képek hozzáadhatók a lejátszási listához és azonnal vetíthetővé válnak. A képek megtalálásához nagy segítséget nyújt az előkép megjelenítése.

Saját énekek és mappák bevitele

Előfordulhat, hogy a felhasználó olyan éneket szeretne vetíteni, ami nem szerepel a központilag bevitt énekek között. Ez esetben lehetőség van saját énekeket is létrehozni. Az egyedileg létrehozott énekek rendszerezésére saját mappákat is létrehozhat, így számára átlátható rendszert alakíthat ki.

Vezérlés, kiegészítők

A program vezérléséhez a billentyűzet gombjait használhatjuk. Ügyeltünk arra, hogy gyorsan és könnyen elérhető gombokat válasszunk az egyszerű kezelhetőség érdekében.
Előfordulhat azonban , hogy helyi igényként a játszóasztalba már beépített nyomógombokkal szeretnénk vezérelni a programot. Ezen igény miatt fejlesztettük ki az USB vezérlő interfészünket, melynek segítségével a már meglévő nyomógombokat pillanatok alatt a program funkcióihoz rendelhetjük. A program megismerésebővebben

Természetesen azokra is gondoltunk, akik távolról szeretnék vezérelni a programot. Nekik nyújt segítséget az USB vezeték nélküli távvezérlő. Segítségével a program fontosabb funkciói a távvezérlővel is elérhetők.
A program megismerésebővebben

Rendszerkövetelmények

  • Intel® Pentium® II 450 MHz vagy gyorsabb
  • Microsoft® Windows® 7, Windows® 8.1
  • 128 MB RAM (256 MB ajánlott)
  • 16 MB szabad lemezterület
  • 1,024x768 monitor felbontás
  • 16-bit-es, "duál" (két képernyőt támogató) videókártya

 

Merre tovább?

A program megismeréseA rendszer bemutatása
Rólunk mondtákRólunk mondták

Oldal ajánlása    Nyomtatóbarát verzió